Technische informatie truckband

Het blijft één van de belangrijkste onderwerpen, de technische informatie van uw truckbanden. Een truckband vergt veel technische kennis. Onze experts geven u graag technische informatie van truckbanden, zoals het gewicht, de ideale bandenspanning, de minimale profieldiepte en het opsnijden van truckbanden. Aeolus, No Matter What!

Technische Informatie Truckband - Aeolus Tyres

De ideale bandenspanning van een truckband

Ideale Bandenspanning Truckband - Aeolus TyresDe ideale bandenspanning van een truckband is per type en maat verschillend. Ook is de juiste bandenspanning van éénzelfde band bij elke vrachtwagen anders. Dit kan met verschillende dingen te maken hebben, zoals het formaat van de vrachtwagen maar ook het gewicht. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat de bandenspanning voor een groot deel afhangt van de bandenmaat. De ideale bandenspanning van een truckband ligt over het algemeen tussen de 8 en 9 bar. Echter is dit voor een 22.5 inch band tussen de 7 en 9 bar.

Hoe meet je de bandenspanning van een truckband?

Zonder een bandenbewakingssysteem kunt u toch de bandenspanning meten. Dit kan door naar uw dealer te gaan maar ook kunt u bij sommige tankstations terecht om dit zelf te meten. Verder kan een bandenspecialist u altijd informatie geven over het meten van de juiste bandenspanning van uw truckbanden.

Waarom is een juiste bandenspanning zo belangrijk?

Het rijden met een verkeerde bandenspanning brengt risico’s met zich mee maar zorgt ook voor een snelle slijtage van uw banden. Verder brengt het rijden met de juiste bandenspanning ook nog eens een aantal voordelen met zich mee. Wij sommen deze voordelen graag voor u op:

  • Bespaar brandstof dankzij de juiste bandenspanning, dit kan tot wel 3% schelen per afwijkende bar!
  • De kans op ongelukken wordt met 10% vermindert. Uw remweg wordt met een juiste bandenspanning namelijk een stuk korter.
  • U verlengt de levensduur van uw banden, hiermee bespaart u dus indirect geld!

Omrekenen van de bandenspanning

Hieronder vindt u een tabel waarin u gemakkelijk uw bandenspanning kunt omrekenen.

Omreken tabel van bandenspanning - Aeolus Tyres

 

Wat is de minimale profieldiepte van een truckband?

Tread Wear Indicator Truckband - Aeolus TyresDe wetgeving in de Europese landen kan verschillend zijn als het gaat om de minimale profieldiepte. Voor Nederland geldt vanaf 1 januari 2021 dat truckbanden een minimale profieldiepte van 1,6 mm moeten hebben. De meeste Europese landen hebben de norm van 1,6 mm, dit is de absolute minimum profieldiepte. Zorg er in ieder geval voor dat u altijd meer dan 1,6 mm profieldiepte heeft.

In het profiel van een band bevindt zich een slijtage indicator, ook wel de ‘Tread wear indicator’ (TWI) genoemd. Met deze indicator kan de slijtage van de band gecontroleerd worden. Raakt de ‘Tread wear indicator’ het wegdek? Dan is uw band versleten en heeft u de minimale profieldiepte bereikt en is het tijd om nieuwe banden aan te schaffen.

Hoe meet je de diepte van het profiel van je truckbanden?

Het meten van de profieldiepte van truckbanden kan gedaan worden via de ‘Tread wear indicator’. Op deze manier kunt u snel en gemakkelijk zien hoeveel profieldiepte u nog ongeveer over heeft. Daarnaast kan de profieldiepte gemeten worden met een digitale en/of analoge meter. Uw Aeolus dealer of bandenspecialist helpt u graag als het draait om uw profieldiepte en dus voor u een veilige reis.

Nadelen van rijden op truckbanden met een lage profieldiepte

Het is van groot belang dat u de profieldiepte van uw banden blijft checken. Door te rijden op versleten banden heeft uw vrachtwagen een stuk minder grip op de weg. Een lage profieldiepte zorgt er ook voor dat het water op de weg niet goed kwijt kan, hierdoor kan aquaplaning ontstaan. Bij vrachtwagens is de kans op aquaplaning een stuk lager dan bij personenauto’s, maar u kunt beter geen risico’s lopen.

 

Hoe werkt het opsnijden (regrooven, herprofileren) van een truckband?

Opsnijden, Regrooven, Herprofileren van een Truckband - Aeolus TyresBanden opsnijden, ook wel regrooven of herprofileren genoemd, is bij personenauto’s absoluut niet veilig om te doen en ook nog eens verboden. Echter is het voor een truckband een ander verhaal. Bij truckbanden is het namelijk wel toegestaan om dit te doen. De banden die hiervoor geschikt zijn kunt u herkennen aan de duidelijke markering op de flank van de band, door middel van het woord ‘Regroovable’ of het symbool ‘U’.

Wat is het voordeel van opsnijden (regrooven, herprofileren)?

Wanneer een truckband geschikt is om te kunnen opsnijden (regrooven, herprofileren) brengt dit een aantal voordelen met zich mee. Wij zetten de voordelen graag voor u op een rij:

  • Geherprofileerde truckbanden gaan een kwart langer mee. Kortom u hoeft minder vaak te investeren in nieuwe truckbanden!
  • Uw truck bespaart brandstof wanneer u rijdt met geherprofileerde truckbanden. Ook dit draagt bij aan het verminderen van uw kosten!
  • Truckbanden herprofileren is een stuk minder belastend voor het milieu dan het maken van nieuwe banden.

 

Hoeveel weegt een truckband?

Het gewicht van verschillende typen truckbanden kan ver uiteen liggen. Eén truckband kan in vergelijking met landbouwbanden en grondverzetbanden een stuk minder wegen. Het gewicht van een truckband is verschillend door meerdere factoren van de band. De diameter van de truckband speelt hier een belangrijke rol. Over het algemeen geldt, hoe groter de diameter van een truckband hoe zwaarder het gewicht is. Dit verschilt natuurlijk per merk en per specificaties van een band. Het gewicht van Aeolus truckbanden ligt ongeveer tussen de 30 en 95 kilogram.

Hier kunt u alle truckbanden van Aeolus vinden met de bijbehorende technische specificaties.

Aeolus Tyres marker

U kunt Aeolus banden vinden in heel Nederland. Ook bij u in de buurt!