Aeolus Eco-Twin: het tweede leven van de band

Warmvernieuwing - wat is dat eigenlijk? Ingenieurs en technici verstaan daaronder het zogenaamde vulkaniseren met behulp van mallen. Binnen de bedrijfswagenbranche wordt deze methode vaak toegepast.

Bij Aeolus wordt deze methode Eco-Twin genoemd. Voordat hij wordt ingezet, wordt eerst de kwaliteit van het karkas uitgebreid gecontroleerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgentechnieken en/of shearografie. Pas wanneer vaststaat dat de band aan de vastgelegde normen voldoet, wordt deze vrijgegeven. Vervolgens wordt het karkas opgeruwd, zodat een optimale nieuwe verbinding met het loopvlak kan worden gegarandeerd. Hiervoor wordt de te vernieuwen band verhit tot een temperatuur van circa 150 graden Celsius. Pas dan verbindt - vulkaniseert - het loopvlak zich met ‘zijn’ onderbouw, het karkas. Bij deze complexe methode is voor iedere bandenmaat een eigen mal nodig. Dit vereist hoge investeringen die zich alleen voor marktrelevante ondernemingen uitbetalen. Qua kwaliteit verschilt een op deze manier vernieuwde band nauwelijks van zijn ‘broers/zussen’ uit de eerste levensfase. Dus doen de vernieuwde banden in de regel niet onder voor nieuwe banden.

  • Reden: de inzet van dezelfde materialen als bij de productie van nieuwe banden.
  • En dus wordt dit systeem in de bedrijfswagenbranche vaak ingezet, het biedt de transporteurs namelijk aanzienlijke financiële voordelen: het belangrijkste is de besparing van grondstoffen doordat het karkas opnieuw wordt gebruikt. Dit gebeurt, afhankelijk van type en maat band, bij circa 70 procent van alle banden. Dat levert een significante besparing op.
  • Eco-Twin betekent ook dat voor dit proces slechts 30 procent van de voor de productie van nieuwe banden benodigde grondstoffen en energie noodzakelijk zijn.
  • En ook de prijs mag er zijn: meestal ligt hij maar iets hoger dan de helft van de nieuwprijs.
  • Verder maakt deze methode een belangrijk onderdeel uit van het Aeolus Driveability Concept. Daarbij worden nieuwe banden op de stuuras gecombineerd met vernieuwde HN805/ATR65 in de maat 385/65R22.5 op de eerste traileras, wat direct leidt tot een kostenreductie binnen de transport onderneming.
  • Bovendien levert ook de allesomvattende karkasgarantie een effectieve bijdrage aan de kostenefficiëntie. En last but not least levert deze methode een duurzame bijdrage aan het verminderen van de milieueffecten.
Aeolus Tyres marker

U kunt Aeolus banden vinden in heel Nederland. Ook bij u in de buurt!